Vietin jälleen kerran mieleenpainuvan päivän tunnelmallisesssa Fiskarsissa ja mietin pitkään kuinka onnistuisin kiteyttämään kokemukseni teidän luettavaksenne. Ajatus kristallisoitui katsellessani päivän aikana ottamiani kuvia ja oikeastaan esine/tuote, johon palaan vielä myöhemmin toimii nyt punaisena lankana.


DSC_0124%20rauharentola.jpg


Tunnelmallinen ehkä myös hiukan mystinen Fiskars tarjoaa oivan kohteen hiljentymiselle, aistien avaamiselle mutta samalla näin joulun lähestyessä ainutlaatuisten lahjojen hankkimiselle. Vaikka kylä on pieni, vain muutaman kilometrin mittainen niin sen näkemiseen ja kokemiseen kannattaa ehdottomasti varata aikaa enemmän kuin yksi päivä. Sillä vaikka kaunista katseltavaa riittää päivälläkin niin pimeän tultua joesta nouseva usva, jokeen heijastuvat puut ja sillat saavat paikan tuntumaan lähes epätodelliselta, unimaiselta.

Fiskarisin uusin tulokas  Laundry on vanha pesutupa, jonka uusi elämä alkoi vuosi sitten kahvila baarina, joka tarjoaa myös bed and breakfast palvelua. Yritystä pyörittää hollantilainen eläköitynyt  merikarhu Rob ja teollinenmuotoilija Lea. Laundry henkii Fiskarsin tunnelmaa ihan omalla erityisellä tavallaan ja juuri siitä syystä näkemisen ja kokemisen arvoinen.


DSC_0113%20rauharentola.jpg


DSC_0115%20%282%29%20rauharentola.jpg


DSC_0119%20%282%29%20rauharentola.jpg


Hyvää ruokaa, lasi viiniä tai miksei myös olutta, jota kylän omassa panimossa valmistetaan. Kuparipaja tarjoaa ruokaa kaikille aisteille ja ruoan lomassa voi toisinaan nauttia myös musiikista. Wärdshus taasen henkii historiaa voimakkaasti ja ruokalistalta löytyy mm. ihania riistaherkkuja, jotka eivät varmasti jätä yhtäkään lihansyöjää kylmäksi. PetriS Chocolate Roomin  kahvilassa on rohkeasti yhdistelty hyvinkin romanttisia  shabby chic pöytiä hiukan industrialtyylisiin metallituoleihin. Pala taivaallista suklaakakkua ja kuppi talonkahvia suuresta kukallisesta kupista nautittuna, olo on kuin aikuisten leikkimökissä. Kahvihetken jälkeen toinen toistaan herkullisemmat suklaat huutavat päästä mukaan.


DSC_0021.jpg


Onoma on Fiskarsin ruukissa asuvien ja työskentelevien luovan alan ammattilaisen osuuskunta. Ja Onoma Shop myy luonnollisestin heidän tuotteitaan, Tuotteet ovat, joko ainutlaatuisia uniikkeja kappaleita tai piensarjoissa valmistettuja. Monien helmien joukosta poimin teille yhden tuotteen, jonka haluan esitellä. Tuulia Penttilän OMA TILA on toiminnallinen alusta sisustusharrastukselle pienoiskoosssa mutta se toimisi hyvin myös  modernina nukkekotina. Toiminnallisten alustojen lisäksi sarjaan kuuluu myös kokoelma Fiskarsin muotoilijoiden ja käsityöläisten suunnittelemia, eri materiaaleista valmistettuja sisustuselementtejä, kuten huonekaluja.


DSC_0074%20%282%29.jpg


DSC_0083%20%282%29.jpg


DSC_0088%20%282%29.jpg


DSC_0090%20%282%29.jpg


Kantti Design Shop myy sekä suomalaisia että ulkomaisia design ja lifestyle -tuotteita. Tuttujen ulkomaalaisten design tuotteiden sijaan poimin kaupasta teille vinkiksi Piitu Nykoppin kuvittaman aikuisten värityskirjan.


kantti.jpg


Keväästä 2015 lähtien Fiskarsin yläruukissa on valmistettu käsityönä sielukkaita artesaanijuustoja. Juustomestari Thierry Jung suhtautuu juustojen valmistamiseen intohimoisesti ja juustoja maistellessa sen intohimon voi todella tuntea. Juustonystävän juustotaivas.


DSC_0015%20%282%29.jpg


DSC_0029%20%282%29.jpg


DSC_0031%20%282%29.jpg


Fiskarsin joulu alkaa virallisesti 28.11 ja joulutunnelmasta pääsee nauttimaan mm. Friman resorin päiväretkellä Helsingistä Fiskarsiin ja takaisin.


Matkan tunnelmia päivittyy varmasti myös seuraaviin blogeihin:DSC_0086%20%282%29.jpg


Yhteistyössä: Fiskars village & Pieni Ideapuoti Oy