Pääsiäisen aarrejahti

Muutaman yö pääsiäsaamuun meillä ollaan jo ihan täpinöissä. Miten teidän kukko munii vai tuoko pääsiäispupu pääsiäisherkkuja? Löytyykö munat tyynyn alta vai etsitäänkö niitä aarrekartan avulla vai käynnistyykö teillä mittava ”egg hunting”? Meillä pääsiäismunat munii kukko ja niitä sitten etsitään yhdessä mitä ihmeellisemmistä paikoista.

Tänä vuonna ostin isot pahviset pääsiäismunat, joiden sisään kätkeytyy jokaiselle oma pieni yllätys; suklaamunia, karkkiaskeja ja muuta pientä ja makoisaa. Se minne niitä on munittu selviää sunnuntaiaamuna auringon noustessa.

Mutta ennen sunnuntaiaamun herkkuetsintöjä nautimme muita pääsiäisen herkkuja kuten pashaa, joka on meidän kaikkien ehdoton suosikki. Äitini isoäidin ja oman isoäitinikin traditioihin kuului aikanaan ”oikeaoppisen” pashan valmistaminen. Kauppahallista hankittin raaka-aineet aina rahkasta ja voista lähtien. Pasha tehtiin pashamuottiin ja käytiin siunaamassa ortodoksi kirkossa. Oma reseptini on muunneltu versio tuosta suvussa kulkeneesta reseptistä ja teen sen useasti ihan vaan siivilään, vaikka muotti jos toinenkin löytyisi kyllä omalta äidiltäni.

 

DSC_0216%20rauharentola.jpg

 

Tuo pashaperinne on ehdottomasti yksi sellainen, jonka haluan siirtää myös omille lapsilleni, niin kiinteästi se on kuulunut omaan lapsuuteeni ja nuoruuteeni. Monilla on kova kiire uudistaa asioita ja usein noiden uudistusten pyörteissä vanhat ja arvokkaat perinteet unohtuvat. Mä pidän omistani tiukasti kiinni. Millaisia pääsiäisperinteitä sinulla on ja tiedätkö kuinka vanhoja nuo perinteet oikeastaan ovatkaan?

 

DSC_0217%20rauharentola.jpg

 

Hyviä pyhiä <3.

 

2 kommenttia “Pääsiäisen aarrejahti

  1. Pasha on herkkua! Itse en ole vain koskaan opetellut tekemään. Täällä on yksi perinteiden puolesta liputtaja myös -välillä tuntuu, että nykymaailmassa halutaan uudistaa jatkuvasti kaikkea. Minä pidän itse kynsin ja hampain kiinni tietyistä perinteistä ja ortodoksina varsinkin pääsiäiseen liittyvistä perinteistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *