Näin ompelet helpon koristetyynynpäällisen & Falbanka

Postimies soittaa aina kahdesti, ja tällä kertaa en puhu 80-luvun hittielokuvasta vaan postimiehen tuomista iloisista yllätyksistä tuplana tottakai. Ensimmäinen niistä liittyi Habitaressa ihastelemaani puolalaiseen Falbankan kangasdesigniin. Tänään nimittäin sain iloiseksi yllätyksekseni kasan kangasnäytteitä kauniin yksinkertaisesta, kovinkin puolalaisesta mutta silti hyvin skandinaaviseen tyyliin istuvasta mallistosta.

 

DSC_0115%20%282%29%20rauharentola.jpg

 

GRIDS on kokoelma ikkunatekstiilejä, joiden muotoilu on peräisin metallisista-ikkunakaltereista, joita esiintyy yleisesti urbaanissa puolalaisessa maisemassa, lukuisissa muodoissa ja väreissä.

 

grids.jpg
 

Kangasmallisto oli yksi finalististeista MakeMe! kilpailussa Lodzissa Design Festivaaleilla 2014 ja sai silloin erinomaiset arvostelut. Sittemmin GRIDS on kiertänyt ympäri maailmaa (New York, Reykjavik, Helsinki) ja saanut useita mainintoja lehdissä kuten ID, 2 + 3d, ja ICON.

Izabela Sroka ja Julia Cybis, kaksi suunnittelijaa Falbankan takana valmistuivat molemmat Kuvataideakatemiasta Varsovassa. Mallistossaan he yhdistyvät puolalaisia perinteitä  nykyaikaikaan sekoittamalla erilaisia (ja usein yllättäviä) paikallisen identiteetin näkökohtia osaksi suunnittelemiaan kankaita. He kiinnittävät huomiota yksityiskohtiin ja laatuun  ja kaikki heidän kankaansa tuotetaan Lodzissa – Puolan kaupungissa, joka on tunnettu tekstiiliteollisuudenperinteistä lähtien jo 1900 -luvun alusta lähtien.

 

Mä päätin kaivaa ompelukoneen esille ja hurauttelin muutamat koristyynynpäälliset näistä ihanan raikkaista kankaista.

 

DSC_0146%20%282%29%20rauharentola.jpg

 

DSC_0128%20%282%29%20rauharentola.jpg

 

Näin ompelet helpon koristetyynynpäällisen 50×50 sisätyynylle.
 
Leikkaa 50×140 cm kangaspala ja ompele molempiin päihin noin 3 cm:n taite. Taita päärmätystä kankaasta 48 cm mittainen taitos oikeat puolet vastakkain ja silitä taite. Käännä loppuosa kankaasta taitetun osan päälle. Silitä vielä toinenkin taitos, niin saat kankaan pysymään paremmin paikoillaan reunoja ommeltaessa. Ompele ja huolittele avoimet reunat. Ompelun jälkeen käännä tyynynpäällinen oikein päin ja silitä reunat sileäksi. Pue päällinen tyynyn päälle vuodevaatteiden tyynyliinan tapaan.
 
 
DSC_0122%20%282%29%20rauharentola.jpg
 
 
Kävitkö sinä Falbankan osastolla Habitaressa vai missasitko sen kokonaan?
 
 
 

2 kommenttia “Näin ompelet helpon koristetyynynpäällisen & Falbanka

  1. Minä bongasin kanssa Falbankan Habitaressa ja ihastuin printtien ideaan! Ovat kyllä aivan hurmaavia, ja mustavalkoinen toimii meikäläiseen aina muutenkin! 🙂

    1. Ihan mahtavia printtejä, voimakkaita omalla tavallaan mutta sopivat loistavasti mausteeksi muutoin melko pelkistetyn yksinkertaiseen skandinaaviseen tyyliin. Mustavalkoisuus on aina niin vangitsevaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *