DIY Valkoiset kävyt.

Nyt jos koskaan on juuri sopiva aika kerätä käpyjä. Mä tykkään käyttää syksy- ja talviaikaan käpyjä sisustuselementtinä erilaisiassa asetelmissa ja olen jo pitkään miettinyt millä saisin kävyt valkoiseksi ilman maalia. Maali tekee kävyistä jotenkin luonnottomia ja liian tasavärisiä. Jo kesällä törmäsin tähän ideaan, jota päätin testata heti syksyn saapuessa. Ja just nyt alkoi syksy. Ulkonakin on sadellut ja tuoksuukin ihan syksyltä, joten oikeinkin sopiva aika käydä tämän projektin kimppuun.

 

DSC_0190%20%282%29%20rauharentola.jpg

 

Mistään monimutkaisesta ei tälläkään kertaa ole kysymys. Tätä simpeliä diy:tä varten tarvitaan männynkäpyjä, muovinen kannellinen astia, kloriittia, lautanen ja kivi tms. painoksi. Ja tietenkin kumikäsineet.

Poista kävyistä mahdolliset roskat.

Laita ne muoviastiaan ja kaada kloriittia käpyjen päälle niin, että ne peittyvät.

Kävyt sulkeutuvat ja alkavat nopeasti kellua nesteessä, joten käpyjen päälle kannattaa laittaa lautanen ja paino kellumisen ehkäisemiseksi.

Anna käpyjen valkaistua yön yli maksimissaan 24h.

Poista paino ja kävyt, ja aseta kävyt talouspaperin päälle kuivumaan. Vie kävyt ulos ja anna niiden kuivua luonnollisesti. Kun kävyt ovat kuivuneet, ne avautuvat. Kuivuminen kestää yhden tai kaksi viikkoa riippuen  ilmankosteudesta. Kuivaamalla ne ulkona käpyihin ei jää valkaisuaineen hajua. Toki kävyt kuivavat  muutamassa päivässä myös sisällä .Niitä voi huuhdella ennen kuivattamista, jolloin niihin ei jää niin voimakasta valkaisuaineen hajua.

 

DSC_0190%20%283%29%20rauharentola.jpg

Valkaisu antaa kävyille kalkkimaisen ajanpatinan ja ne sopii sekä moderniin että vähän romanttisempaankin sisustukseen.

 

DSC_0188%20%282%29%20rauharentola.jpg

 

Käyhän kurkkaamassa myös ihana Miiko arvonta. Osallistu arvontaan ja päästä kaunis luonto osaksi sisustustasi.

Kepeää keskiviikkoa <3.

 

 

 

 

 

 

 

 

14 kommenttia “DIY Valkoiset kävyt.

  1. Loistava vinkki! Minulla jo käpysoppa tekeytymässä. Onko kansi tarpeellinen vain pitämään kloriten haju aisoissa?

    1. Kiitos. Kyllä vaan kansi pitää hajun aisoissa. Kävyt saattavat valkaisun jälkeen näyttää edelleen ruskeilta varsinkin jos ovat tuoreita käpyjä. Mutta kuivuessaan sisältä paljastuu ihana valkoisuus.

  2. Ensimmäinen satsi tehty. Valkeneeko ne vasta kuivuessaan, koska nyt ainakin yli puolet oli ihan samanvärisiä mitä oli ennen liotustakin, osa oli hieman valkoisia (kellertäviä) ja osassa oli vaan puolet kävystä vaalentunu. Olikohan mulla mahdollisesti liikaa käpyjä yhtä klorite purkkia kohden?

    1. Lopullisen värin näet vasta, kun kävyt ovat kuivuneet. Koska kysymyksessä on luonnonmateriaali eivät kaikki ole välttämättä tasaisen vaaleita mutta kauniin vaalean sävyn ovat varmasti kävyt saaneet. Odottele rauhassa.

  3. Kiitos ohjeesta. Oli mukavaa puuhaa ja kävyistä tuli kyllä kauniit, vaikka välillä meinasi usko ollakin koetuksella..

    1. Mä olen käyttänyt vain Rainbown kloriittia, joten osaa muista sanoa. Kävyt vaivat märkinä näyttääkin ruskeilta mutta kuivuessaan ja avautuessaan ovat sisältä selkeästi vaalentuneita. Paino on tärkeä käpyjen päällä ettei ne ala kellumaan ja siksi valkaistu huonommin. Anna olla se vuorokausi niin värikin varmasti alkaa muuttumaan.

  4. Voiko samaa kloriittia käyttää useamman erän valkaisuun vai pitääkö jokaiselle satsille olla uusi aine?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *